«Εργαστήρια της Τρίτης» Μεταφορά των «Εργαστηρίων της Τετάρτης» ΘΟΚ στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

[:EL]

Μια σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στο Θεατρικό Καταφύγιο ΘΟΚ ως “Εργαστήρια της Τετάρτης” κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018 και μεταφέρονται, με κάποιες διαφοροποιήσεις, στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου ως “Εργαστήρια της Τρίτης” για την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2019.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών και ενδιαφερόντων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Θα διεξάγονται εβδομαδιαία στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου (Πάνου Σολομωνίδη 8, 3032, Λεμεσός) από 26 Φεβρουαρίου μέχρι 7 Μαΐου 2018.

Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 3 ώρες (4 μμ. – 7 μμ.)

Κόστος συμμετοχής για κάθε εργαστήρι: €6 (η πληρωμή γίνεται επί τόπου την ημέρα διεξαγωγής του εργαστηρίου)

Θα απονέμεται δίπλωμα συμμετοχής

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση

Συμμετοχή με άνετα ρούχα και παπούτσια

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 25343464 (8 π.μ. – 2 μ.μ.)

Επιμέλεια Προγράμματος Εργαστηρίων: Μαρίνα Μαλένη, Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ

Οργάνωση για το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου: Αγγελίνα Μορίδου, Νικολέττα Τζιαούρη

 

 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, με τις Ελένη Πολυβίου και Μαρία Αναστασιάδη

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της συνεργασίας μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα

Στο εργαστήρι οι συμμετέχοντες καλούνται να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σ’ ένα κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες

βασισμένες στις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος με στόχο να προωθηθεί ο διάλογος και να αναδειχθούν νέοι τρόποι επίλυσης διαφωνιών. Επιπλέον, αναγνωρίζεται η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Οι συμμετέχοντες βιώνουν το πρόγραμμα ακριβώς όπως θα το εφαρμόσουν και οι ίδιοι στην ομάδα ή την τάξη τους.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους, εμψυχωτές θεάτρου, σε άτομα που ασχολούνται με παιδιά.

Η Ελένη Πολυβίου είναι φιλόλογος, εμψυχώτρια εφαρμοσμένου δράματος και η Μαρία Αναστασιάδη είναι κοινωνική λειτουργός, εμψυχώτρια θεάτρου.

 

 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Διδάσκοντας Μουσικό Θέατρο σε παιδιά, με τον Θεόδωρο Σουρμελή

Το μιούζικαλ είναι από τις πιο ολοκληρωμένες μορφές θεάματος και τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν πολλές δεξιότητές τους μέσω του είδους αυτού, πέρα από του να περάσουν δημιουργικό και ψυχαγωγικό χρόνο. Στο εργαστήρι θα εξερευνηθούν οι βασικές αρχές και ασκήσεις εκμάθησης και εξάσκησης των τριών τεχνών που απαρτίζουν το μιούζικαλ, δηλαδή ασκήσεις υποκριτικής, τραγουδιού και χορού, αντλώντας από το ρεπερτόριο γνωστών και αγαπημένων έργων.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτές παιδιών ή και καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να μοιραστούν γνώσεις γύρω από το θέμα.

Ο Θεόδωρος Σουρμελής έχει σπουδάσει μιούζικαλ στη σχολή Professional Musical Theater Performance και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 20 θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα, διδάσκει μιούζικαλ στα Ανοιχτά Μαθήματα του Δήμου Λεμεσού, σε σχολεία ως εξωτερικός συνεργάτης και σε σχολές χορού.

 

12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Εισαγωγή στη μουσική τεχνολογία (Recording, Sampling, Looping, Music coding, Makey Makey), με τον Δρα Νεκτάριο Ροδοσθένους

 Εργαστήρι στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να εμβαθύνουν και να κτίσουν τεχνικές δεξιότητες για διεκπεραίωση εκδηλώσεων και παραστάσεων με προ-ηχογραφημένα ηχητικά στοιχεία. Θα μάθουν να συλλέγουν ηχητικά δείγματα από διαδικτυακές πλατφόρμες για αναπαραγωγή και επεξεργασία. Θα ασχοληθούν επίσης με λογισμικά Μουσικής Τεχνολογίας όπως το λογισμικό μουσικής παραγωγής Audacity και το λογισμικό αναπαραγωγής και ηχητικού σχεδιασμού Soundplant (sampling/looping). Πειραματισμοί με διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές ήχου για smartphones και tablets θα συμπληρώσουν το υλικό του εργαστηρίου. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά σε τεχνικές ηχογράφησης μέσω smartphones, tablets ή field recorders και στη μετέπειτα επεξεργασία των ηχογραφήσεων σε λογισμικά μουσικής παραγωγής.

Απευθύνεται σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για την Μουσική Τεχνολογία, όπως εικαστικούς, μουσικούς, χορογράφους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Ανοιχτό σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και μορφωτικού επιπέδου, δεδομένου ότι δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση ή εμπειρία στα πιο πάνω λογισμικά. (συνίσταται όπως οι συμμετέχοντες έχουν μαζί τους laptops, smartphones ή tablets).

Ο Δρ. Νεκτάριος Ροδοσθένους είναι Adjunct Lecturer, στο European University Cyprus, Music Teacher στο  American Academy Larnaca και κάτοχος Phd in Music (The University of York) και BA Music, MMus (University of Leeds).

 

 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Αυτόματος αυτοσχεδιασμός – Αλάρμ, με τους Άντρη Χατζηχριστοδούλου και Γιάννη Μίνω

Ο αυτόματος αυτοσχεδιασμός βοηθάει τον εκπαιδευόμενο να αντιδρά αυθόρμητα σε αυτό που συμβαίνει πάνω στη σκηνή. Μέσα από μια σειρά ασκήσεων αυτοσχεδιασμού και συγκέντρωσης (μυαλό και σώμα) μπορεί να κατευθύνει τη συγκέντρωση του στη δεδομένη συνθήκη και στους υπόλοιπους ηθοποιούς, αποκτώντας τρισδιάστατη αντίληψη της σκηνής. Επιπλέον μέσα από τις ασκήσεις αυτοσχεδιασμού οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τη δημιουργική πλευρά του εαυτού τους και να κατοχυρώσουν μέσα από την εκπαίδευση αυτή την αλήθεια και την αμεσότητα, δύο από τα ισχυρότερα όπλα του ηθοποιού.

Απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών και σε όλους όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική τέχνη.

Η Άντρη Χατζηχριστοδούλου είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου και απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε στην Αθήνα ως ηθοποιός και συνεργάστηκε με καταξιωμένα ονόματα στον καλλιτεχνικό χώρο. 

Ο Γιάννης Μίνως είναι αριστούχος ηθοποιός της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και μουσικός και συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Είναι οι δημιουργοί της θεατρικής ομάδας Still Theatre Group.

 

 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Κόκκινη κλωστή δεμένη, σε μια βάρκα τυλιγμένη, με τις Ελένη Μιχαήλ και Ελενίτσα Γεωργίου

Παντρεύοντας το βίωμα, το θέατρο και τη μουσική, αυτό το εργαστήρι μας προσκαλεί να γίνουμε οι ταξιδιώτες μιας βάρκας που δε βουλιάζει, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον: αγγίζει το θέμα των προσφύγων και της συμπερίληψης τους, την διαφορετικότητα και την αξιοποίηση της, την έννοια των συναισθημάτων και την αναγνώριση τους, αξιοποιώντας και στοιχεία από την παράδοση, τις τέχνες και τις γλώσσες. Οι ταξιδιώτες της βάρκας μεταφέρουν τις δικές τους πραγματικότητες, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να δουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, εμψυχωτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λειτουργούς νεολαίας αλλά και σε οποιοδήποτε εργάζεται με ανθρώπους.

Η Ελενίτσα Γεωργίου είναι μουσικοπαιδαγωγός και αφηγήτρια. Διδάσκει μουσική σε παιδιά 3-12 ετών. Δημιουργεί εργαστήρια μουσικής και παραμυθιού για παιδιά και κάνει παραστάσεις αφήγησης σε συνεργασία με σχολεία, μουσεία, καλλιτεχνικούς χώρους και φεστιβάλ.

Η Ελένη Μιχαήλ έχει πτυχίο στις Επιστήμες της Αγωγής και μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Διοίκηση. Εργάζεται ως εμψυχώτρια ομάδων, εκπαιδεύτρια προγραμμάτων βιωματικής μάθησης, εφαρμοσμένης θετικής ψυχολογίας και ολιστικής ανάπτυξης στη φύση.

 

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Εν φαντασία, με την Μαρία Καμπέρη

Το σεμινάριο περιλαμβάνει σειρά θεωρητικών και πρακτικών δράσεων υπό τη μορφή βιωματικών ασκήσεων, συζήτησης καθώς και εργασίας σε ομάδες που στοχεύουν στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με την δημιουργική κίνηση και την σημασία της για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Παράλληλα θα δοθεί καθοδήγηση για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μαθημάτων δημιουργικής κίνησης στο σχολείο, στα πλαίσια διαφόρων θεματικών ενοτήτων.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους χορού, φοιτητές επιστημών αγωγής και χορού.

H Μαρία Καμπέρη είναι δασκάλα χορού και χορογράφος, με ΜΑ στις Επιστήμες της Αγωγής (Πανεπιστήμιο Κύπρου), ΒΑ in Dance Education και Licentiate στο Αγγλικό σύστημα διδασκαλίας Μodern Theater Dance, Imperial Society Of Teachers Of Dancing. Είναι ιδρύτρια του Maria Kamberis Dance Studio και της επαγγελματικής ομάδας Selas Dance Company. Τα τελευταία οκτώ χρόνια συνεργάζεται σε εθελοντική βάση με δημόσια σχολεία, σχεδιάζοντας και διδάσκοντας ενότητες διαθεματικών μαθημάτων δημιουργικής κίνησης.

 

 

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Θεατρική γραφή για αρχάριους, με την Αλεξία Παπαλαζάρου

Μια τρίωρη συνάντηση σίγουρα δεν είναι αρκετή για να γράψει κανείς ένα θεατρικό κείμενο. Πρόθεση του εργαστηρίου είναι να δώσει βασικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε οι συμμετέχοντες να αφεθούν και να καταθέσουν στο χαρτί αυτό που τους απασχολεί χωρίς φόβο και χωρίς αναστολές.

Απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την θεατρική γραφή και δεν το έχουν τολμήσει ακόμα!

Η Αλεξία Παπαλαζάρου είναι σκηνοθέτις και σύμβουλος επεξεργασίας θεατρικών κειμένων.

 

 

16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Νέες Πατρίδες: Το θέατρο ως μέσο κοινωνικής αλλαγής, Δρ. Χάρις Πολυκάρπου

Ένα εργαστήρι με αφορμή μια ιστορία μεταναστών. Οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας τα εναλλακτικά μέσα του θεάτρου, καλούνται να κατανοήσουν και να διερευνήσουν κριτικά θέματα που άπτονται της μετανάστευσης. Μπορεί το θέατρο να γίνει καταλύτης ευαισθητοποίησης και κοινωνικής αλλαγής, ώστε η κοινωνία του 21ου αιώνα να δημιουργήσει συνθήκες αλληλεγγύης και αποδοχής του «άλλου»;

Απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους, φοιτητές θεατρικών σχολών.

Η Δρ. Χάρις Πολυκάρπου εργάζεται ως εκπαιδευτικός και εκπαιδευτικός θεάτρου στα δημόσια σχολεία της Κύπρου και χρησιμοποιεί το θέατρο/ δράμα τόσο ως μορφή τέχνης όσο και ως εργαλείο για μάθηση, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη.

 

 7 ΜΑΪΟΥ 2019

Άνθρωποι όλων των χωρών αφηγηθείτε την ιστορία σας, με τη Μαρίνα Κατσαρή

Η Μαρίνα Κατσαρή φωτίζει τη βραδινή πορεία του αφηγητή προς μια πετυχημένη αφήγηση όποιο κι αν είναι το αφήγημα: ένα παραμύθι, ένα μάθημα ιστορίας στην τάξη, η διήγηση ενός γεγονότος.

Ένα εργαστήρι για όλους! Φιλόδοξους αφηγητές, ηθοποιούς, καλλιτέχνες από κάθε χώρο, επαγγελματίες των ΜΜΕ, ψυχολόγους, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές, επαγγελματίες από τον επιχειρηματικό κόσμο και όποιον αναζητά τον δικό του τρόπο για να πει τη δική του ιστορία ή να βοηθήσει άλλους/ες να πουν τη δική τους.

Η Μαρίνα Κατσαρή είναι αφηγήτρια και θεατροπαιδαγωγός. Εξασκεί πολύπλευρα και διδάσκει εντός και εκτός τυπικής εκπαίδευσης την αφήγηση και τις τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου.

 [:]