Παράταση προθεσμίας εισηγήσεων για το Θεατρολογικό Συνέδριο

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, ο Δήμος Λεμεσού και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου διοργανώνουν συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη του μελετητή του κυπριακού θεάτρου Γιάννη Κατσούρη (1935-2010), με θέμα «Το θέατρο στη νεότερη και σύγχρονη Κύπρο». Το συνέδριο στηρίζει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στόχος του συνεδρίου είναι να προβάλει την έως τώρα έρευνα γύρω από το θέατρο της Κύπρου αλλά και να προκαλέσει την έρευνα σε αυτό το καινούργιο σχετικά και εν πολλοίς ανεξερεύνητο επιστημονικό πεδίο. Ως εκ τούτου, η πρόσκληση απευθύνεται σε μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων, σε διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες αλλά είναι επίσης ανοιχτή σε άλλους μελετητές της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου όπως και σε νέους θεατρολόγους (μεταπτυχιακούς φοιτητές ή απόφοιτους μεταπτυχιακών προγραμμάτων), η ερευνητική εργασία των οποίων θα παρουσιαστεί σε ειδικές συνεδρίες.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό, όπου στεγάζεται το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου (ίδρ. 2012). Οι θεματικές ενότητες θα αφορούν το θέατρο στην Κύπρο από την Αναγέννηση και μετέπειτα, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των άλλων κοινοτήτων. Περισσότερες πληροφορίες για τις προτεινόμενες θεματικές και συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη της προετοιμασίας του συνεδρίου και για πρακτικά θέματα μπορούν να έχουν πλέον οι ενδιαφερόμενοι από την ιστοσελίδα www.theatreconferencecy2015.com. Οι τίτλοι και οι περιλήψεις των προτεινόμενων ανακοινώσεων να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση theatre.museum@cytanet.com.cy με τίτλο «Συνέδριο», σε αρχείο word συνημμένο στο ηλεκτρονικό μήνυμα. Οι περιλήψεις να έχουν έκταση 250-300 λέξεις και να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα (σε μια παράγραφο έως 200 λέξεις). Προτάσεις που δεν πληρούν τους πιο πάνω όρους δεν θα  εξετάζονται. Η προθεσμία υποβολής των περιλήψεων παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015. Η επιλογή θα γίνει από την επιστημονική επιτροπή και οι απαντήσεις θα σταλούν έως τη Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015.

Στους ομιλητές θα παρασχεθούν διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τη διαμονή (κάλυψη των εξόδων ή μέρους των εξόδων).

Γίνονται προσπάθειες ώστε το υλικό του συνεδρίου να εκδοθεί είτε σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου είτε σε έντυπη μορφή.

Την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι  Βάλτερ Πούχνερ (τιμητική συμμετοχή, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Άντρη Χ. Κωνσταντίνου (Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Frederick, Δ.Σ. Θεατρικού Μουσείου Κύπρου), Ιωάννα Χατζηκωστή (διδάκτωρ αρχαίου δράματος, Έφορος Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου), Αύρα Σιδηροπούλου (Λέκτορας, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σκηνοθέτις) και Λεωνίδας Γαλάζης (διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, μελετητής κυπριακού θεάτρου). Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι I. Χατζηκωστή και Α.Χ. Κωνσταντίνου και οι Λευκή Μιχαηλίδου (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου), Μαρίνα Μαλένη (ΘΟΚ και Δ.Σ. Θεατρικού Μουσείου Κύπρου), Μηνάς Τίγκιλης (Καλλιτεχνικός διευθυντής ΕΘΑΛ, πρώην εκδότης θεατρικού περιοδικού Εκκύκλημα) και Αγγελίνα Μορίδου, Ναταλία Κουχαρτσιούκ και Νικολέτα Τζιαουρή (Θεατρικό Μουσείο Κύπρου).