Ενημέρωση

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου βασίζονται στην παρατήρηση και το συσχετισμό πληροφοριών, την εξερεύνηση του χώρου και την ανακάλυψη και στοχεύουν τόσο στην κατάκτηση βασικών γνώσεων για την τέχνη του θεάτρου όσο και στην καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας, ως προς την αυθόρμητη έκφραση μέσα από το λόγο και μέσα από το σώμα. Χρησιμοποιούν τη βιωματική και την ενεργητική μάθηση, με έμφαση στις τεχνικές του δράματος. Τα παιδιά συνεργάζονται τόσο σε ζευγάρια, όσο και σε μικρές ομάδες και στο πλαίσιο της ολομέλειας της τάξης αλλά αναπτύσσουν και ατομικούς ρόλους. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το μουσείο, να έρθουν σε επαφή με στοιχεία της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου και της τέχνης του θεάτρου εν γένει, μέσα από διαδραστικές μεθόδους, αναπτύσσοντας παράλληλα τη δημιουργική έκφραση με το λόγο και το σώμα, τη φαντασία και τη δεξιότητα της συνεργασίας.

Για τη σχολική χρονιά 2016-2017, προσφέρονται πέντε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα:

1. Νηπιαγωγείο (ηλικίες 4-5 ετών και Προδημοτική). Διάρκεια 60΄

2. A΄- Γ΄ Δημοτικού. Διάρκεια 80΄

3. Δ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού. Διάρκεια 100΄

4. A΄- Γ΄ Γυμνασίου. Διάρκεια 90΄

5. A΄- Γ΄ Λυκείου. Διάρκεια 100΄

Τα μέρη του προγράμματος

Το κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει καλωσόρισμα-προεργασία και δύο μέρη:

1. Διαδραστική γνωριμία με το μουσείο: Στοιχεία ξενάγησης (παρατήρηση, παροχή πληροφοριών, συζήτηση), θεατρικές δραστηριότητες σε επιλεγμένους σταθμούς, χρήση των διαδραστικών εφαρμογών του μουσείου.

2. Κατασκευές:

Νηπιαγωγείο: Ζωγραφική θεατρικής αφίσας.

A΄- Γ΄ Δημοτικού: Κολάζ μάσκας.

Δ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού: Κατασκευή καπέλου.

A΄- Γ΄ Γυμνασίου: Κατασκευή μακέτας κοστουμιού με κολάζ υφασμάτων και άλλων υλικών.

A΄- Γ΄ Λυκείου & Τεχνική Σχολή: Κατασκευή τρισδιάστατης μακέτας σκηνικού με κολάζ υφασμάτων και άλλων υλικών.

Σημαντικοί σταθμοί για τους μαθητές

Το καμαρίνι Ένα μικρό βεστιάριο είναι διαθέσιμο σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, που μπορούν να φορέσουν παράξενα ή κλασικά θεατρικά κοστούμια – δοκιμάζοντάς τα μάλιστα με διάφορους τρόπους – καπέλα και μάσκες. Με την προτροπή «Δοκιμάζω ένα κοστούμι, μπαίνω σ’ ένα ρόλο!» μπορούν να ετοιμαστούν μπροστά στο χαρακτηριστικό καθρέφτη καμαρινιού θεάτρου και ακολούθως να ανέβουν στη σκηνή!

Η σκηνή Επί σκηνής οι «ηθοποιοί» να αυτοσχεδιάσουν ενώ οι «φωτιστές» να ρυθμίσουν τις στάθμες και τα χρώματα των φωτισμών, χρησιμοποιώντας την κονσόλα που βρίσκεται δίπλα από τη σκηνή.

Αριθμός παιδιών

Από τον αρχικό σχεδιασμό του μουσείου ήδη λήφθηκε υπόψη η εκπαιδευτική του λειτουργία και έγινε προσπάθεια να αποτελέσει χώρο φιλικό για τα παιδιά και τους νέους. Κρίνεται λειτουργικότερο να παρακολουθεί το πρόγραμμα μια ολόκληρη σχολική τάξη, έως 25 παιδιά δηλαδή κάθε φορά, αλλά σε καμία περίπτωση περισσότερα.

Κόστος

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα κοστίζουν δύο (2) ευρώ για κάθε μαθητή, με τη δυνατότητα μείωσης 10% στο συνολικό ποσό έτσι ώστε να καλύπτονται τα άπορα παιδιά αν υπάρχουν.

Σχεδιασμός και εφαρμογή του προγράμματος

Ναταλία Κουχαρτσιούκ και Νικολέττα Τζιαούρη, θεατρολόγοι-εμψυχώτριες, συνεργάτιδες του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου

Αγγελίνα Μορίδου, λειτουργός Θεατρικού Μουσείου Κύπρου

Επιστημονική επιμέλεια

Άντρη Χ. Κωνσταντίνου, Θεατρολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Προδημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιο Frederick, μέλος της ομάδας εργασίας για τη δημιουργία του του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου (υπεύθυνη για την έρευνα, τη συλλογή του υλικού και τη συγγραφή των κειμένων) και μέλος του Δ.Σ. του μουσείου.