Θεματικές Ενότητες

 Η Ιστορία

_DSC2491Πρόκειται για µια αναδροµή στους σηµαντικούς σταθµούς της θεατρικής δραστηριότητας στην Κύπρο, µε έµφαση στις περιόδους που σηµατοδοτούν τις αλλαγές στην εξέλιξη του θεατρικού γίγνεσθαι. Ένα φυλλάδιο από επίσκεψη ελληνικού θιάσου στην Κύπρο το 1912 και ένα κοστούµι του ίδιου του Νίκου Σ. Νικολαΐδη αποτελούν µερικά από τα παλαιότερα αντικείµενα της συλλογής του µουσείου που εκτίθενται στην ενότητα αυτή.

Οι συντελεστές

_DSC2495 Φωτογραφίες, µακέτες, σκίτσα, κοστούµια, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό αποτελούν το περιεχόµενο της συγκεκριµένης ενότητας, η οποία εστιάζει στα βασικά στάδια µιας θεατρικής παραγωγής. Μέσα από τα εκθέµατα διαφαίνεται η συνάντηση όλων εκείνων των τεχνών που συνθέτουν την τέχνη του θεάτρου. Η σύµπραξη δηµιουργών, όπως συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, ενδυµατολόγοι, µουσικοί, φωτιστές, χορογράφοι και τεχνικοί, καταλήγει στη δηµιουργία της θεατρικής παράστασης. Σκίτσα του Τηλέµαχου Κάνθου από την δεκαετία του 1940 είναι µερικά από τα παλαιότερα εκθέµατα της συγκεκριµένης ενότητας.

Η παράσταση

_DSC2486 Πρόκειται για το κεντρικό µέρος του µουσείου, στο οποίο παρουσιάζονται κοστούµια από σηµαντικές και εµβληµατικές παραστάσεις της θεατρικής πορείας του τόπου. Το κοστούµι της Μάνας Κουράγιο από την παράσταση του ΘΟΚ Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της (1977), καθώς και τα κοστούµια από τις Ικέτιδες του ΘΟΚ (1978) είναι µερικά από τα εκθέµατα που συνθέτουν την κεντρική αυτή ενότητα του µουσείου.