«Εργαστήρια της Τρίτης» ΑΝΟΙΞΗ 2020 Μεταφορά των «Εργαστηρίων της Τετάρτης» ΘΟΚ στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Μια σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στο Θεατρικό Καταφύγιο ΘΟΚ ως “Εργαστήρια της Τετάρτης” κατά την περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2019 και μεταφέρονται, με κάποιες διαφοροποιήσεις, στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου ως “Εργαστήρια της Τρίτης” για την περίοδο Μαρτίου- Μαΐου 2020.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών και ενδιαφερόντων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών.

Θα διεξάγονται εβδομαδιαία στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου (Πάνου Σολομωνίδη 8, 3032, Λεμεσός) από 10 Μαρτίου μέχρι 12 Μαΐου 2020.

Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 3 ώρες (4 μμ. – 7 μμ.)

Κόστος συμμετοχής για κάθε εργαστήρι: €6 (η πληρωμή γίνεται επί τόπου την ημέρα διεξαγωγής του εργαστηρίου)

Θα απονέμεται δίπλωμα συμμετοχής

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση

Συμμετοχή με άνετα ρούχα και παπούτσια

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 25343464 (8πμ – 2μμ)

Επιμέλεια Προγράμματος Εργαστηρίων: Μαρίνα Μαλένη, Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ Οργάνωση για το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου: Αγγελίνα Μορίδου, Νικολέττα Τζιαούρη

10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Εργαστήρι θεατρικής γραφής για αρχάριους (Μέρος Ι), με την Αλεξία Παπαλαζάρου “Απλώς να γράψουμε. Τί; Μα αυτό που μας αφορά, αυτό που μας φοβίζει. Καθορίζοντας ίσως έτσι το θέμα, την ιδέα του θεατρικού μας. Μετά θα έρθουν τα πρόσωπα, έπειτα η πλοκή…” Ένα εργαστήριο σε τρία μέρη, την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Κύριος στόχος είναι να εισάγει τους συμμετέχοντες στην τέχνη και τις τεχνικές συγγραφής θεατρικού κειμένου, από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την κατάθεσή της στο χαρτί. Μέσα από ασκήσεις γραφής, θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία ενός ομαδικού θεατρικού μονόπρακτου από τους συμμετέχοντες.

Απευθύνεται σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη θεατρική γραφή και δεν το έχουν τολμήσει ακόμα! Απαραίτητη η συμμετοχή και στις τρεις συναντήσεις ώστε να υπάρχει σταθερή ομάδα συμμετεχόντων καθόλη τη διάρκεια του εργαστηρίου. Η Αλεξία Παπαλαζάρου είναι σκηνοθέτις και σύμβουλος επεξεργασίας κειμένων.

17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 Σωματική έκφραση και αναπνοή για τον ηθοποιό, με βάση τις τεχνικές γιόγκα, με την Κορίνα Κονταξάκη

Το εργαστήριο στοχεύει στην εκπαίδευση του σώματος και της αναπνοής, ως φυσικά διάμεσα του ρόλου. Μέσα από συγκεκριμένες σωματικές κινήσεις και ασκήσεις, και με τη χρήση αναπνευστικών τεχνικών, ο ηθοποιός εκπαιδεύει το σώμα του ώστε να γίνει πιο εκφραστικό και ενδυναμώνει την φωνητική του έκφραση. Πάντα, ο στόχος είναι ο ωμός ρεαλισμός στην ερμηνεία, σωματική ή λεκτική. Απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες και θεατροπαιδαγωγούς.

Η Κορίνα Κονταξάκη είναι συγγραφέας, ηθοποιός και δασκάλα γιόγκα. Δημιούργησε το Υπερβατικό Θέατρο που εστιάζει στο αυτογνωσιακό σωματικό θέατρο.

24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 «Γραμματική της Φαντασίας» Bιωματικό εργαστήρι με τεχνικές επινόησης ιστοριών βασισμένο στο έργο τoυ Gianni Rodari, με την Ναταλία Κουχαρτσιούκ

Το εργαστήρι συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι με τη δημιουργική γραφή, και είναι εμπνευσμένο από τις ιδέες και τεχνικές του αγαπημένου Ιταλού συγγραφέα παιδικών ιστοριών Gianni Rodari, όπως εκφράζονται στο ομώνυμο βιβλίο του. Μέσα από μια σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων, στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση των ιδεών του Rodari ως εργαλεία για ανάπτυξη της δημιουργικότητας, ενεργοποίηση της φαντασίας και επινόηση ιστοριών. To εργαστήρι, πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικασίες της φαντασίας και οι κανόνες της δημιουργίας μπορούν να γίνουν προσιτοί σε όλους, προσφέροντας ιδέες και παραδείγματα και τονίζοντας την απελευθερωτική φόρτιση των λέξεων και τον παιδαγωγικό ρόλο της φαντασίας. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, άλλους επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά και νέους καθώς και ενήλικες που ενδιαφέρονται να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους μαθαίνοντας τεχνικές επινόησης ιστοριών.

Η Ναταλία Κουχαρτσιούκ είναι εμψυχώτρια εφαρμοσμένου θεάτρου (MA Applied Theatre – Royal Central School of Speech and Drama), με πολυετή εμπειρία στο σχεδιασμό και εκτέλεση δημιουργικών, βιωματικών διαδικασιών μάθησης για κάθε ηλικία και ικανότητα και στην κατάρτιση εμψυχωτών. Εργάστηκε στη δημιουργία και εμψύχωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων και προγραμμάτων στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου και στο Μουσείο Παραμυθιού.

31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 Θεατρική γραφή για αρχάριους (Μέρος ΙΙ), με την Αλεξία Παπαλαζάρου

Η δεύτερη από τις τρεις συναντήσεις του εργαστηρίου θεατρικής γραφής με την Αλεξία Παπαλαζάρου, εισάγει τους συμμετέχοντες μέσα από ομαδικές και ατομικές ασκήσεις στην τέχνη και την τεχνική συγγραφής θεατρικού κειμένου. Η ομάδα καθορίζεται από τις 10 Μαρτίου.

Η Αλεξία Παπαλαζάρου είναι Σκηνοθέτις και Σύμβουλος επεξεργασίας κειμένων.

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 Συνδέοντας τη φωνή με το σώμα, με τον Δημήτρη Σπύρου Βασισμένο πάνω στην απλότητα και την παρόρμηση, το εργαστήρι ερευνά τη σύνδεση της φωνής με το σώμα, και πώς το τραγούδισμα μπορεί να δώσει το έναυσμα στον κάθε συμμετέχοντα να ανακαλύψει τη δική του προσωπική έκφραση, τόσο ως μέρος ενός συνόλου όσο και ως μονάδα. Απευθύνεται σε ερασιτέχνες, επαγγελματίες και σπουδαστές από τον χώρο των τεχνών. Ο Δημήτρης Σπύρου είναι μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής με έρευνα στο αρχέγονο, παραδοσιακό και σύγχρονο τραγούδι. Το 2018 ήταν υποψήφιος για το βραβείο ‘’καλλιτέχνης της χρονιάς´’ στα Bραβεία Θεάτρου ΘΟΚ.

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 Αφήγηση: από την απομνημόνευση στην απόδοση, με την Μαρίνα Κατσαρή

Περιεκτικό σεμινάριο αφήγησης, βιωματικής και εξ ολοκλήρου συμμετοχικής μορφής, που προ(σ)καλεί τους συμμετέχοντες να διασχίσουν και να εξασκήσουν στην πράξη τη θεωρία της αφηγηματικής τέχνης, να εντοπίσουν και να αναλύσουν την ανείπωτη δύναμη της προφορικότητας και να εμβαθύνουν στις τεχνικές της ιστόρησης, ανακαλύπτοντας τον προσωπικό τους τρόπο αφήγησης. Απευθύνεται σε όσους τους ενδιαφέρει η αφηγηματική τέχνη σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο. 

Η Μαρίνα Κατσαρή είναι Αφηγήτρια και Θεατροπαιδαγωγός. Συνεργάζεται με ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, πραγματοποιεί παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ σε Ελλάδα και Κύπρο.

5 ΜΑΪΟΥ 2020 Τα Πρώτα Στάδια της Πρόβας – Εισαγωγή στη Θεατρική Σκηνοθεσία, με τον Πάρι Ερωτοκρίτου

Οι συμμετέχοντες μέσω πρακτικών ασκήσεων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν εργαλεία και εισηγήσεις ούτως ώστε να βοηθηθούν στα πρώτα στάδια σκηνοθεσίας ενός θεατρικού έργου. Θα εξοικειωθούν με το πώς ξεκινάει η διαδικασία μεταφοράς ενός έργου ‘από το χαρτί στη σκηνή’ (from page to stage), και με εργαλεία που αφορούν τη θεατρική σκηνοθεσία όπως: Κριτήρια για την επιλογή του έργου, Ακροάσεις, Επιλογή ηθοποιών & δημιουργικών συντελεστών, Κατανόηση κειμένου και χαρακτήρων, Διαμόρφωση προγράμματος πρόβας, Αρχικός σχεδιασμός σκηνικού χώρου και αρχικά στάδια επικοινωνίας με τον σκηνογράφο της παράστασης, κ.α. Το εργαστήρι είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό και σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων, σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο.

Ο Πάρις Ερωτοκρίτου είναι Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της Fresh Target Theatre Ensemble. Σπούδασε νομική και υποκριτική και είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος θεατρικής σκηνοθεσίας της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου Royal Academy Dramatic Art.

12 ΜΑΪΟΥ 2020 Θεατρική γραφή για αρχάριους (Μέρος ΙΙΙ), με την Αλεξία Παπαλαζάρου

Στην τρίτη και τελευταία συνάντηση του εργαστηρίου θεατρικής γραφής θα προκύψει η δημιουργία ενός θεατρικού μονόπρακτου που θα γράψουν από κοινού οι συμμετέχοντες. Η ομάδα καθορίζεται από τις 10 Μαρτίου.

Η Αλεξία Παπαλαζάρου είναι Σκηνοθέτις και Σύμβουλος επεξεργασίας κειμένων.