«Εργαστήρια της Τρίτης» Μεταφορά των «Εργαστηρίων της Τετάρτης» ΘΟΚ στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Μια σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στο Θεατρικό Καταφύγιο ΘΟΚ ως “Εργαστήρια της Τετάρτης” κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2019 και μεταφέρονται, με κάποιες διαφοροποιήσεις, στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου ως “Εργαστήρια της Τρίτης” για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών και ενδιαφερόντων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών.

Θα διεξάγονται εβδομαδιαία στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου (Πάνου Σολομωνίδη 8, 3032, Λεμεσός) από 8 Οκτωβρίου μέχρι 3 Δεκεμβρίου 2019.

Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 3 ώρες (4 μμ. – 7 μμ.)

Κόστος συμμετοχής για κάθε εργαστήρι: €6 (η πληρωμή γίνεται επί τόπου την ημέρα διεξαγωγής του εργαστηρίου) Θα απονέμεται δίπλωμα συμμετοχής

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση

Συμμετοχή με άνετα ρούχα και παπούτσια

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 25343464 (8 π.μ. – 2 μ.μ.)

Επιμέλεια Προγράμματος Εργαστηρίων: Μαρίνα Μαλένη, Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ. Οργάνωση για το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου: Αγγελίνα Μορίδου, Νικολέττα Τζιαούρη

8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, Εργαστήρι Κουκλοθεάτρου για τηλεόραση, με τους Ελένη Ιωσηφίδου και Ρομπέρτο Μπρέιχαμ

Πρόκειται για μια εισαγωγή στον κόσμο των οπτικοακουστικών δημιουργιών με κούκλες: οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές του κουκλοθεάτρου και του κουκλοθεάτρου για τηλεόραση, εξερευνώντας τόσο την καλλιτεχνική όσο και την τεχνική πτυχή της δημιουργίας. Το εργαλείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για κοινό ενηλίκων όσο και για παιδιά, ανάλογα με το περιεχόμενο.

Απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες καλλιτέχνες και σε άτομα που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το κουκλοθέατρο σε συνδυασμό με τη δημιουργία οπτικοακουστικού περιεχομένου (για τηλεόραση/βίντεο).

Η Ελένη Ιωσηφίδου είναι κουκλοπαίκτρια με εκπαίδευση στη Λατινική Αμερική, και δικηγόρος με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ρομπέρτο Μπρέιχαμ, είναι ηθοποιός και βραβευμένος κουκλοπαίκτης από τη Γουατεμάλα (Λατινική Αμερική), με εξειδίκευση στις κούκλες Μπουνράκου και στις κούκλες για τηλεοπτική χρήση. Ο Ρομπέρτο έχει μακρά εμπειρία σε εργαστήρια για εκπαιδευτικούς αλλά και για παιδιά.

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 Εργαστήρι Ταοϊστικής άσκησης Shibashi- Tai Chi Qigong και Hands on Contact improvisation, με την Μάχη Δημητριάδου Lindahl

Το Shibashi (18 steps Tai Chi) Qigong είναι ιδανικό ως μέθοδος φυσικής άσκησης, σωματικής συνειδητοποίησης και ενδυνάμωσης της αναπνοής για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες, χορευτές, μουσικούς, ηθοποιούς, καθώς εναρμονίζει σώμα και πνεύμα, προετοιμάζει και ζεσταίνει τον περφόρμερ και του διδάσκει την αυτοσυγκέντρωση, την ετοιμότητα, την ευλυγισία, το να αφουγκράζεται και να χειρίζεται την ενέργειά του. Το Contact improvisation είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και οικειότητας σε μία ομάδα, και χρησιμοποιείται ευρύτατα στα σύγχρονα θεατρικά σχήματα ειδικά στο devised theatre.

Για όσους ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες.

Η Μάχη Δημητριάδου Lindahl σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση στο Merce Cunningham Dance Foundation στην Νέα Υόρκη, όπου ήρθε σε επαφή με τις ενεργειακές τέχνες. Σπούδασε Tai Chi, Acupressure – stress therapy, Reiki, Qi Gong και Dao In, Release technique και Contact improvi¬sation. Χορογραφεί για την ομάδα της Ασώματες Δυνάμεις και για το Θέατρο. Δίδαξε σύγχρονο χορό μεταξύ άλλων στην Balletakademie της Στοκχόλμης, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και κινησιολογία για ηθοποιούς στη Σχολή του Σατιρικού θεάτρου.

22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 Θέατρο για ευτυχία, με την Ελένη Μιχαήλ

Το «Θέατρο για ευτυχία» είναι ένα βιωματικό εργαστήρι βασισμένο σε θεατρικές δραστηριότητες το οποίο πραγματεύεται αυτό που όλοι οι άνθρωποι ζητούν: την ευτυχία! Αξιοποιώντας μια γκάμα από θεατρικά παιχνίδια, θεατρικές δραστηριότητες αλλά και υπόδυση ρόλων, προσκαλεί τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν την έννοια της ευτυχίας και της προσωπικής ολοκλήρωσης. Το εργαστήρι απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Η Ελένη Μιχαήλ έχει πτυχίο στις Επιστήμες της Αγωγής και μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Διοίκηση. Εργάζεται ως εμψυχώτρια ομάδων, εκπαιδεύτρια προγραμμάτων βιωματικής μάθησης, εφαρμοσμένης θετικής ψυχολογίας και ολιστικής ανάπτυξης στη φύση.

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 Ξεμπλοκάρισμα μέσω του σωματικού θεάτρου, με την Ναταλία Παναγιώτου

Το εργαστήρι αυτό καλεί τους συμμετέχοντες να βιώσουν μια διαφορετική θεατρική εμπειρία χρησιμοποιώντας τεχνικές του Σωματικού Θεάτρου. Αφήνοντας στο περιθώριο το συμβατικό θέατρο, οι συμμετέχοντες κουράζουν το σώμα με ασκήσεις, παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς. Τότε, το μόνο που τους μένει είναι η αλήθεια, η δική τους μοναδική αλήθεια. Στόχος λοιπόν είναι να ξεμπλοκάρουν ότι νιώθουν έξω ή μέσα τους σφιγμένο και κλειστό.

Απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να ξεπεράσει κάποια όρια, είτε σωματικά είτε πνευματικά αλλά και σε όποιον δεν έχει τολμήσει μέχρι στιγμής να έρθει σε επαφή με το θέατρο ή την έκθεση μπροστά σε κόσμο.

Η Ναταλία Παναγιώτου, είναι ηθοποιός, θεατρολόγος και εμψυχώτρια θεατρικών εργαστηρίων με μεταπτυχιακό στις Τέχνες της σκηνής – Θέατρο και Χορό – και ειδίκευση στο Σωματικό Θέατρο

12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 Σωματοποιώντας κι ενσωματώνοντας την ποίηση, με τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου

Πρόκειται για ένα εργαστήρι που ξεκινά με αφετηρία την Ποίηση, ακολουθεί το μονοπάτι του Εφαρμοσμένου Θεάτρου και καταλήγει σε καινούριες διαδρομές προσωπικής ανάπτυξης και απελευθέρωσης των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι με ποιήματα από την ελληνόφωνη και μεταφρασμένη ποίηση και τα βιώνουν μέσω του σώματός τους. Τα ποιήματα, οι στροφές, οι στίχοι, οι λέξεις, οι φθόγγοι φέρουν νοήματα και το σώμα γίνεται ο καμβάς όπου απεικονίζεται η πρόσληψή τους. Στο εργαστήρι χρησιμοποιούνται εργαλεία από το Θέατρο των Καταπιεσμένων (Augusto Boal) καθώς και η φιλοσοφία και πρακτική της Συστημικής Ψυχοθεραπείας. Το εργαστήρι απευθύνεται στο κάθε άτομο που επιθυμεί να βιώσει τη σοφία και την αισθητική της ποίησης χρησιμοποιώντας ως μέσο το σώμα του.

Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου είναι εκπαιδευτής ενηλίκων εξειδικευμένος στο Θέατρο των Καταπιεσμένων και εκπαιδευόμενος ψυχοθεραπευτής. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές (Οι Πέντε Εποχές, εκδ. Μελάνι, 2012 & Υπερκαινοφανής, εκδ. Μελάνι, 2017).

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 Δημιουργική μουσική τεχνολογία (Composition, Recording, Sampling, Looping, Music coding, Makey Makey), με τον Δρα Νεκτάριο Ροδοσθένους

Δημιουργική γνωριμία με εφαρμογές, λογισμικά και υλισμικά Μουσικής Τεχνολογίας, όπως τα λογισμικά μουσικής παραγωγής Audacity, μουσικού σχεδιασμού Paul’s Extreme Sound Stretch, Soundplant για δειγματοληψία και αναπαραγωγή ηχητικών στοιχείων (sampling/ looping) και διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές για smartphones και tablets. Εισαγωγή στις έννοιες του music coding/μουσικού προγραμματισμού και αναφορά σε δημιουργικές τεχνικές σύνθεσης μουσικής, ηχητικού σχεδιασμού, ηχοτοπίων και πειραματισμοί με ήχο, κίνηση και κείμενο χρησιμοποιώντας τα πιο πάνω εργαλεία.

Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται στη Μουσική Τεχνολογία, όπως εικαστικούς, μουσικούς, χορογράφους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση ή εμπειρία. Δεν συμπίπτει σε ύλη με το εργαστήριο Μουσικής Τεχνολογίας στην αρχή της σεζόν.

Ο Δρ Νεκτάριος Ροδοσθένους είναι Adjunct Lecturer, στο European University Cyprus, Media and Music Teacher στο American Academy Larnaca και κάτοχος Phd in Music (The University of York) και BA Music, MMus (University of Leeds).

26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 Θέατρο και παιχνίδι για την ενίσχυση ομάδων (team-building) και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης (trust-building) μεταξύ συμμετεχόντων, με τη Ναταλία Κουχαρτσιούκ

Το εργαστήρι περιλαμβάνει μια σειρά βιωματικών δράσεων και ασκήσεων που εφαρμόζονται ως εργαλεία για την ενίσχυση του κλίματος συνεργασίας μεταξύ των μελών μιας ομάδας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων. Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση του θεατρικού παιχνιδιού και ασκήσεων εμπιστοσύνης για τη δημιουργία υγιούς πνεύματος συνεργασίας μιας ομάδας, παιδιών ή ενηλίκων, που εργάζεται συλλογικά σε βάθος χρόνου, εντός ή εκτός ενός εκπαιδευτικού πλαισίου.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εμψυχωτές, εκπαιδευτές αλλά και σε οποιονδήποτε εργάζεται συστηματικά με ομάδες ανθρώπων, παιδιών ή ενηλίκων.

Η Ναταλία Κουχαρτσιούκ είναι εμψυχώτρια εφαρμοσμένου θεάτρο (MA Applied Theatre – Royal Central School of Speech and Drama), με εμπειρία στο σχεδιασμό και εκτέλεση δημιουργικών, βιωματικών διαδικασιών μάθησης για κάθε ηλικία και ικανότητα και στην κατάρτιση εμψυχωτών.

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 Θέατρο Επινόησης (Devised Theatre) με τη συμμετοχή εφήβων: μεθοδολογίες και προσεγγίσεις για τη δημιουργία μιας παράστασης, με την Λέα Μαλένη

Μέσα από πρακτικές μεθοδολογίες, ασκήσεις και παιχνίδια, παρουσιάζεται το πώς κτίζεται μια τέτοια διαδικασία δημιουργίας: από την πρώτη μέρα έρευνας για τη συλλογή υλικού και την επιλογή του θέματος, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ομάδας, την περίοδο αυτοσχεδιασμών, μέχρι και την τελευταία μέρα παράδοσής της στο κοινό. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης.

Η Λέα Μαλένη είναι Ηθοποιός /Σκηνοθέτις/ Εμψυχώτρια Θεάτρου για παιδιά, ενήλικες και επαγγελματίες Θεάτρου / Καθηγήτρια Αυτοσχεδιασμού και Υποκριτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση / Ιδρύτρια της Θεατρικής Ομάδας Persona.