“Εργαστήρια της Τρίτης”

[:EL]

«Εργαστήρια της Τρίτης»

Μεταφορά των «Εργαστηρίων της Τετάρτης» ΘΟΚ στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Μια σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στο Θεατρικό Καταφύγιο ΘΟΚ ως “Εργαστήρια της Τετάρτης” κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2018 και μεταφέρονται, με μια διαφοροποίηση σε δυο εργαστήρια, στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου ως “Εργαστήρια της Τρίτης” για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών και ενδιαφερόντων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Θα διεξάγονται εβδομαδιαία στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου (Πάνου Σολομωνίδη 8, 3032, Λεμεσός).

Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 3 ώρες (4 μ.μ. – 7 μ.μ.)*

Κόστος συμμετοχής για κάθε εργαστήρι: €6 (η πληρωμή γίνεται επί τόπου την ημέρα διεξαγωγής του εργαστηρίου)

Θα απονέμεται δίπλωμα συμμετοχής.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση.

Συμμετοχή με άνετα ρούχα και παπούτσια.

*Εκτός από το εργαστήρι στις 13 Νοεμβρίου 2018 που θα πραγματοποιηθεί 5 μ.μ. – 8 μ.μ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 25343464 (8 π.μ. – 2 μ.μ.)

9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ο στίχος τραγουδιού στο παιδικό θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Το εργαστήρι θα εξετάσει τρόπους με τους οποίους τα τραγούδια μιας παράστασης παιδικού θεάτρου μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τον εκπαιδευτικό του σήμερα. Πώς μπορούν τα τραγούδια αυτά να περάσουν κοινωνικά μηνύματα με ευχάριστο τρόπο, και ο στίχος να αναπτύξει τη φαντασία των παιδιών και να μεταδώσει γνώσεις;

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους που ασχολούνται με παιδιά, αλλά και επαγγελματίες που ασχολούνται με το παιδικό θέατρο (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συνθέτες κτλ)

Εμψυχωτής ο Σταύρος Σταύρου, στιχουργός και φιλόλογος. Ως στιχουργός έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, ενώ έχει γράψει και στίχους για μεγάλο αριθμό θεατρικών παραστάσεων.

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

«Παίζοντας με τους μύθους του Αισώπου» μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα

Οι ήρωες του μεγάλου μυθοποιού συναντιούνται με τα παιδιά της τάξης. Τί έχει συμβεί όμως και έχουν βγει από τους μύθους τους; Πώς μπορούν τα παιδιά να τους βοηθήσουν; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν, μέσα από ένα θεατροπαιδαγωγικό ταξίδι εξερεύνησης.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους, εμψυχωτές θεάτρου.

Εμψυχώτριες η Έλενα Πολυβίου, φιλόλογος και εμψυχώτρια εφαρμοσμένου δράματος, και η Μαρία Αναστασιάδη, κοινωνική λειτουργός και εμψυχώτρια θεάτρου.

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Βασικά στοιχεία σκηνοθεσίας

Εργαστήρι σκηνοθεσίας για την ανάγνωση κειμένου και τα πρώτα πρακτικά βήματα για το ανέβασμα ενός έργου. Η συνάντηση θα εστιάσει σε διαφορετικά σημεία ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν και άτομα που δεν παρακολούθησαν προηγούμενα εργαστήρια για τα βασικά στοιχεία σκηνοθεσίας.

Απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη σκηνοθεσία, εκπαιδευτικούς, μέλη ερασιτεχνικών θιάσων, ευρύ κοινό.

Εμψυχώτρια η Αθηνά Κάσιου, σκηνοθέτις.

30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Δραματοποίηση κειμένου μέσα από τον αυτοσχεδιασμό

Μέσα από αυτό το εργαστήρι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τα στάδια ενός εργαστηρίου αυτοσχεδιασμού, με αφετηρία το κείμενο, και με στόχο την παραγωγή ενός θεατρικού δρώμενου. Θα δοθεί κατηγοριοποιημένο αρχείο ασκήσεων και το βασικό διάγραμμα του σχεδίου εργασίας.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης.

Εμψυχώτριες η Μαρία Ιατροπούλου, νηπιαγωγός με μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές, και η Μαρίνα Βασιλείου εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πτυχίο στην υποκριτική και μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές.

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Από το παραμύθι στη σχολική θεατρική παράσταση: το ταξίδι της λέξης στον ήχο, το φως, την εικόνα και τη σκηνή

Ένα θεατρικό εργαστήρι σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθήσει εκπαιδευτικούς να μεταφράσουν ένα κείμενο σκηνικά, λαμβάνοντας υπόψη την οπτικοακουστική του διάσταση.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, και άτομα τα οποία ασχολούνται ερασιτεχνικά με το θέατρο και ενδιαφέρονται για μια πρώτη επαφή με τη μεθοδολογία που αφορά στο στήσιμο μιας παράστασης.

Εμψυχώτρια η Στέλια Δημητρίου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Προδημοτική Εκπαίδευση), με πτυχίο στην υποκριτική και μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές.

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

«Έστω ότι…» (ρόλοι και συνθήκες)

Έστω ότι ο ρόλος δεν είναι αυτό που νομίζουμε από την πρώτη στιγμή. Πόσο ευέλικτοι είμαστε να αλλάξουμε τους στόχους, τα εμπόδια και τα κίνητρα του χαρακτήρα που καλούμαστε να ερμηνεύσουμε; Πώς μπορούμε να αντλήσουμε συνθήκες μέσα από το ίδιο το κείμενο και τα στοιχεία που μας δίνει;

Απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεάτρου και όσους έχουν παρακολουθήσει θεατρικά εργαστήρια.

Εμψυχώτρια η Ζωή Ξανθοπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας. Έχει διδάξει σε πολλά θεατρικά εργαστήρια και ομάδες, και παρουσίασε το εργαστήριο «Έστω ότι…» (ρόλοι και συνθήκες) στο φεστιβάλ SYN στο Εδιμβούργο.

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

«Με τη λέξη, τη λαλιά και με δυο χέρια»

Ένα περιεκτικό σεμινάριο αφήγησης, βιωματικής και συμμετοχικής μορφής. Οι συμμετέχοντες προσκαλούνται να διασχίσουν και να εξασκήσουν στην πράξη τη θεωρία της αφηγηματικής τέχνης, να εντοπίσουν και να αναλύσουν την ανείπωτη δύναμη της προφορικότητας και να εμβαθύνουν στις τεχνικές της ιστόρησης. Η εισηγήτρια ιχνηλατεί τα όρια ανάμεσα στην προσωπική και στη συλλογική αφήγηση, στο εγώ από το εμείς των ιστοριών των ανθρώπων.

Απευθύνεται σε επίδοξους αφηγητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εμψυχωτές, κάθε είδους team leaders, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου των τεχνών και της δημιουργικής απασχόλησης.

Εμψυχώτρια η Μαρίνα Κατσαρή, αφηγήτρια και θεατροπαιδαγωγός.

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Θεατρική αγωγή και προσωπική ανάπτυξη με αφετηρία την «Ωραία Κοιμωμένη»

Εργαστήρι που εφαρμόζει θεατρικές ασκήσεις για να προσεγγίσει το εξελικτικό στάδιο της εφηβείας. Συνδυάζονται αφηγήσεις, ακούσματα και ρόλοι, με πρωταγωνίστρια την Ωραία Κοιμωμένη και στόχο μια σε βάθος ανάγνωση των συμπεριφορών της εφηβείας. Μέσα από τη διεργασία προβάλλει η δυνατότητα επινόησης τρόπων προσέγγισης των εφήβων με μεγαλύτερη θέρμη (στη ζωή, αλλά και στο σανίδι).

Απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, ειδικά σε εφήβους ή άτομα που έχουν στο περιβάλλον τους έφηβους (γονείς, εκπαιδευτικούς).

Εμψυχώτρια η Γιώτα Στυλιανού, ψυχίατρος και συνθετική ψυχοθεραπεύτρια.

4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Θεατρική Γραφή

Μια συνάντηση με πρόθεση κύρια να αρθούν οι αναστολές ώστε να αφεθούν μελλοντικοί συγγραφείς να γράψουν χωρίς φόβο, χωρίς ντροπές, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς καθωσπρεπισμούς, χωρίς, χωρίς. «Απλώς να γράψουμε. Τί; Μα αυτό που μας απασχολεί. Αυτό που μας αφορά, αυτό που μας φοβίζει. Καθορίζοντας ίσως έτσι το θέμα, την ιδέα του θεατρικού μας. Μετά θα έρθουν τα πρόσωπα, έπειτα η πλοκή…»

Απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τη θεατρική γραφή και δεν το έχουν τολμήσει μέχρι σήμερα.

Εμψυχώτρια η Αλεξία Παπαλαζάρου, Σκηνοθέτις και Σύμβουλος επεξεργασίας θεατρικών κειμένων.

[:]